Hoe gedraag ik mij (niet) bij een ambassade Tips & Trics 15.11.2016



Stay calm
Stay calm


In de serie "Tips & Trics" over het wel en wee van een visum aanvraag heb ik het vandaag over hoe gedraag ik mij ( niet) bij een ambassade. Je staat er echt versteld van hoe sommige mensen daar mee omgaan..

Als je naar een Ambassade gaat adviseer ik je van te voren in te lezen over die ambassade. Openingstijden,  visumvereisten etc.. Kortom: kom goed beslagen ten ijs. Want als je dat niet doet kan het wel eens lastig worden..voor jezelf uiteraard!

Kom niet 1 minuut voor sluitingstijd nog aan rennen en blijf niet op de bel drukken als de ambassade haar deur niet meer voor je opent. Je bent te laat helaas! Morgen nieuwe ronde nieuwe kansen.

Stop niet je hele rugtas of jaszakken vol met voorwerpen die de beveiliging van de ambassade verdacht zou kunnen vinden. Veel ambassades hebben een scanner. In deze huidige tijden is het niet handig als je scharen of andere rare voorwerpen in je tas hebt, die zal je ook moeten achterlaten. En het kost je veel tijd als alles uitvoerig bekeken moet worden.

Veel ambassades staan het gebruik van mobiele telefoons niet toe. Niet om jou te pesten maar omdat ze anders diegene die aan het loket staat om zijn visum aan te vragen niet kunnen verstaan.  Zorg dus, ook uit respect, dat jouw volumeniveau niet op alarmstand staat en heel Den Haag weet dat je wordt gebeld, maar zet het niveau op stil. Dat harde geluid wekt veel irritatie op bij de ambassademedewerkers. Gebruik ook niet je telefoon als je wordt geholpen en de medewerker je aanvraag doorneemt. Persoonlijk vind ik dat heel onrespectvol maar ik verbaas mij altijd dat er mensen zijn die dat gewoon wel doen. Waarden en normen. Moet je toch bellen voor informatie vraag dan netjes aan de medewerker of hij het goed vindt dat jij even een telefoontje pleegt.
Een extreem voorbeeld is de Ambassade van Ghana, daar is het gebruik van mobiele telefoons verboden. Sta niet raar te kijken als je toch met je mobiel in de weer bent en deze ineens uit je handen wordt gegrist en je `m kwijt bent! Too bad for you :-(.

Hardop een gesprek aanknopen bij mede visumaanvragers is gezellig. Ervaringen over het te bezoeken land uitwisselen doen mensen graag. Alleen doe het zachtjes anders raakt de ambassademedewerker geïrriteerd omdat hij niets verstaat achter zijn glazen loket.

Buiten wachten is niet ongebruikelijk. Zorg voor een paraplu als er slecht Hollands weer op komst is. De Ambassade van Azerbeidzjan laat je rustig een uur buiten staan als het vol is in hun consulaire kamer. Bij Thailand is het nu extreem druk, ook daar moet je soms buiten in de rij staan.

Ambassademedewerkers zijn vaak hele aardige mensen. Maar ook aan hun geduld komt een einde bij drukte. Dan worden ze vaak wat..scherper en veeleisender. Het laatste wat je moet doen is boos worden. Dat heeft totaal geen zin. Niet voor jezelf en ook niet voor je visum aanvraag. En ga helemaal niet schelden. Afgelopen maandag zei een meneer Sukkel tegen de ambassademedewerker..ik denk dat je zelf begrijpt dat die meneer geen visum kreeg. De ambassade bepaalt nou eenmaal de regels en voorwaarden, niet jij.

Nou hoop jullie weer wat verder te hebben geholpen: succes met alle visumaanvragen. Kom je er niet uit: wij helpen je graag!











Kaart



Tags

-Ambassade-Ghana-Azerbeidzjan-Thailand-visum